Nest 2012

Geboren: 2 december 2012
3 reuen, 2 teven
Moeder: Barátságos Bolyhos Józsa (HD C) (PRA Drager)
Vader: Ifjú Ihaj vom Drachenfels (HD A) (PRA Vrij)
stamboom

Namen (jaarletter L):
Reuen: Lándor, László, Lájos
Teven: Lónya (Ziva), Lázi

 

Laatste update nest 2012:


DAGBOEK

Woensdag 3 oktober
Na een aantal dagen progesteronprikken is het vandaag dé dag. Het progesterongehalte staat op 13.6 en is het dus een perfekt moment voor een dekking. Omdat het een doordeweekse dag is en er gewoon gewerkt moest worden waren we pas laat in de avond bij de reu. We werden er niet minder vriendelijk door ontvangen. Ifjú stond ons in de gang al op te wachten en we werden ook door hem vrolijk begroet. Hetgeen getuigd van een goed karakter. Ifjú is een kleinkind van onze Magasztos János en lijkt ook uiterlijk wel op zijn opa.

Ifju Ihaj vom DrachenfelsBaráságos Bolyhos Jozsá

Na de kennismaking en een kop koffie hebben we de beide honden bij elkaar gelaten. Voor beide is het de eerste keer en ze doen dus wat onwennig met elkaar. Na enkele pogingen en vooral veel spelen werd er besloten dat er een kleine pauze moest komen. Józsa naar binnen en Ifjú moest even buiten blijven. Iets waar de beide honden het eigenlijk toch niet zo mee eens waren! Na een 2e kop koffie werd het opnieuw geprobeerd. Deze keer met succes! Nog geen 2 pogingen later was de dekking een feit en hingen ze vast. Spannend. Nu kan het aftellen beginnen tot we een echo kunnen maken om te kijken of Józsa drachtig is.

Vrijdag 2 november
De grote dag is aangebroken! We gaan een echo laten maken om te kijken onze Józsa drachtig is. Het resultaat is positief.
We gaan een nestje krijgen. We zijn er reuze blij mee.

echo 2 nov 2012echo 2 nov 2012

Donderdag 29 november
Het is vandaag de 57e dag en het is Józsa nog niet echt aan te zien dat ze een nestje gaat krijgen. Haar buik gaat nog niet echt hangen. Of ze heeft geweldige buikspieren of het wordt een klein nest. We wachten het maar gewoon af. Haar eetlust is zoals gewoonlijk enorm en ze eet haar bak snel leeg.

de buik!Józsa met bal

In ieder geval wil ze ook nog steeds wel even spelen met een tennisbal. Haar favoriete spel. We vragen ons af hoe ons jonge meisje zich gaat gedragen met haar baby's. Maar eerst nog de geboorte doorstaan. Deze is altijd weer bijzonder en anders.

Maandag 2 december
Het is vandaag de 61e dag van de dracht en Józsa voelt zich uitstekend. Ze springt en rent gewoon rond met haar dikke buik. Ze is niet zo heel dik en we verwachten dan ook een klein nestje. 's Morgens heb ik haar temperatuur gemeten en die is 37.7 graden. De avond ervoor was hij 37.2 graden en is de eerste daling dus geweest. 's Middags meet ik haar temperatuur weer en die is nu opnieuw 37.2 graden, maar duidelijk is te zien dat haar strakke buik aan het inzakken is. De banden gaan verslappen. Ze begint ook wat onrustiger te worden en gaat op haar vertrouwde plekken graven.
Om 18.40 uur zien we de eerste wee. Spannend!!!! Daarna volgen er met tussenpozen nog enkele weeën. Józsa doet het rustig aan en om 20.05 uur wordt de eerste pup geboren.

De 1e pup is geboren. teef rozeDe 3e pup, reu blauw, is net geboren

Daarna zullen er nog vier volgen en heeft Józsa uiteindelijk 5 mooie puppy's op de wereld gezet. Het is 02.20 uur als de laatste pup geboren is en het dus 3 december is.
Ze heeft tussen de geboortes door lekker een dutje gedaan en af en toe wilde ze naar buiten om een plasje te doen en even haar benen te strekken. Kortom we kijken terug op een geweldige bevalling en denken wederom dat de natuur mooi is. Het instinct dat zo'n dier meteen heeft om de pup te wassen en de navelstreng door te bijten is geweldig om te zien. Wij hebben dan wel geen schoen gezet, maar toch 5 Sinterklaas kadootjes gekregen!

perswee mondje!!klus geklaard, 5 pups geboren

Geboorte info:

20.05 uur: teef, bandje roze, 570 gram
22.00 uur: teef, bandje geel, 590 gram
23.15 uur: reu, bandje blauw, 530 gram
00.40 uur: reu, bandje groen, 580 gram
02.20 uur: reu, bandje oranje, 520 gram

Dinsdag 4 december
Vandaag is de eerste puppyvisite geweest. Józsa vond het heerlijk. We hadden natuurlijk beschuit met muisjes en daar wilde zij ook wel een stukje van hebben.

de worst

Józsa heeft ook lekkere worst gekregen van Ryan en die was in een mum van tijd weg.
Mamma Józsa verzorgt de puppy's heel goed. Ze waakt enorm over hen en de andere honden mogen nog niet in de buurt komen. Lumikki en Fényes houden hun oren goed open en als er een piepje uit de werpkist klinkt spitsen zij de oren. Ze zouden er zo graag bij willen! De andere honden houden zich goed met elkaar bezig. Ze halen gekke streken uit zoals Lumikki die gewoon maar even op de tafel in de serre ligt.

Lumikki op de serre tafel!Basha, Zorro en Lovasz

Donderdag 6 december
De surrogaat moeder, een leeuwin, ligt ook weer in de werpkist en de kleintjes denken dat deze ook hun moeder is. Ze liggen er heerlijk tegenaan of onder.

moeder leeuwinnest 2012

Vrijdag 7 december
De afgelopen dagen waren heerlijk rustig. Dit komt ten goede van de rust die moeder en kinderen nodig hebben. De kleintjes groeien enorm en zijn nu al rond de 800 gram.

nest 2012nest 2012

Het zijn dikke bolle puppy's en het pigment is al goed zwart. Heel mooi om te zien.

goed pigment?

Vandaag heeft het goed gesneeuwt en alles was mooi wit buiten. Iets anders dan een zomernestje. Nu moet de verwarming aan, omdat het gauw steenkoud in huis wordt. Bij de puppy's is de warmteplaat aan en dat is een zeer behagelijke warmte. Józsa ligt bijna de hele tijd bij haar kinderen.

nest 2012no comment!

Iets lekkers bij de koffie wordt ook door andere gewaardeerd. Als je niet oplet of snel genoeg bent ben je het kwijt.

Maandag 10 december
Het gaat super goed met moeder Józsa en haar hondenbaby's. Ze groeien hard en zijn nu al over de kilo!

nest 2012teef geel


Józsa is een zeer gedreven moedertje, maar als er geritsel in de keuken of ergens anders klinkt, springt ze uit de werpkist en is ze er meteen bij. Er zou toch eens iets te eten voor haar kunnen zijn!!! Die gedachte is voor ons dan weer een geruststelling want het is fijn dat zij nog altijd een goede eetlust heeft. Een teef levert toch altijd wat in, omdat de melkproductie veel vergt van het lichaam.
Regelmatig worden de nageltjes geknipt van de kleintjes, omdat die ook hard groeien. En natuurlijk worden ook de bandjes vernieuwd als ze te strak dreigen te gaan zitten.

reu blauwRieky en LynnLynn

Vandaag was Rieky met haar kleinkind Lynn, van bijna 2 jaar, op kraambezoek. Lynn voelt zich heel erg thuis tussen de hondenbaby's en knuffelt ze steeds maar weer. Józsa had haar oren gespitst en moest toch in de gaten houden wat die kleine spruit met haar kindjes deed. Lynn heeft liedjes gezongen voor de puppy's. Een schattig gezicht.
Rieky en Lynn zaten samen in de werpkist en we hebben heerlijk thee met een gebakje gehad.

reu groenteef geel

De gewichten van vandaag:

teef, bandje roze, 1050 gram
teef, bandje geel, 1060 gram
reu, bandje blauw, 1060 gram
reu, bandje groen, 1100 gram
reu, bandje oranje, 1110 gram

Dinsdag 11 december
Vandaag zijn er duidelijk wat oogjes open aan het gaan. Een klein beetje zie je een schittering tussen die oogspleetjes komen.

teef rozeLien en Tomreu groen

Vanavond kwamen Tom en Lien op visite. Lien kwam zich laten informeren over de Kuvasz. Wij vinden het altijd fijn als mensen eerst informatie inwinnen over het ras dat zij in huis willen nemen. Een Kuvasz is een hele fijne familiehond, maar, zoals ook gezegd tegen hen, je moet met het karakter om kunnen gaan en een goede stofzuiger hebben!
We hebben eerst de volwassen honden laten zien en onze Lovász die nu 6 maanden oud is. Dit omdat puppy's altijd leuk zijn maar ze zijn maar even puppy. Je moet het toch de langste tijd doen met een volwassen hond.
Alle honden zaten binnen no time op de schoot en dat is toch wel inponerend als je dit niet gewend bent. Je merkt dan niets van de gereserveerdheid die een Kuvasz kan hebben.
Nou, onze kuvaszen vinden visite super leuk en laten dat ook goed blijken. We hebben een gezellige avond gehad.

Woensdag 12 december
Vandaag zijn de eerste kopfotoos gemaakt. Iets later als we eigenlijk wilde, maar beter iets te laat als helemaal niets.

reu blauwreu groen

reu oranje

teef rozeteef geel

Donderdag 13 december
Vandaag kwam de fam. Kwakernaak haar hond, Havaska, brengen. Zij blijft een weekje logeren bij ons. Dit is al vaker gebeurt en zij is dan ook helemaal thuis bij ons.

puppy-knuffelenkerstsok

Natuurlijk moest er ook puppy-geknuffeld worden. Tijdens dit knuffelen hadden zij een kleine verrassing voor ons. Grote kerstsokken, voor ieder een, gevuld met leuke kadootjes. Deze mensen weten ons telkens weer te verrassen. Geweldig!

Maandag 17 december
De oogjes zijn al helemaal open. Dat is zo'n mooi gezicht! Elke keer is het enorm genieten als die kleine wereldburgers je zo aankijken. Echt goed zien doen ze natuurlijk nog niet. Dat komt later.

oogjes open, teef rozebakkie vol

Als we de werpkist verschonen dan gaan de kleintjes even in het bakkie, maar ze liggen er nu in te kreunen en te steuen, omdat er geen plaats genoeg is. Het bakkie wordt dus te klein. Regelmatig zien we zulke lieve taferelen. Puppy's die elkaar slapend omarmen of alle vijf langs elkaar op een rij aan mama's buik.

puppy loveop een rij

Het pigment is nu helemaal zwart op neus, lippen en voetzolen. Ook de buikjes worden al grijs.

teef geelreu groen
Józsa met haar kroostnest Józsa 2012

Dinsdag 18 december
De puppy's zijn nu 2 weken oud. Het zijn al echte hondjes aan het worden.

De gewichten van vandaag:

teef, bandje roze, 1930 gram
teef, bandje geel, 2030 gram
reu, bandje blauw, 2070 gram
reu, bandje groen, 1970 gram
reu, bandje oranje, 1970 gram

5 op een rijreu blauwLynn en teef roze

Kleine Lynn was op visite met mama en oma. Wat had ze weer een lol in de werpkist! Ze knuffelt en speelt met de hondjes. Soms wat ongecontroleerd, maar de puppy's vinden het gezellig volgens mij. Ook had ze de grootste lol met Basha. Lekker knuffelen en samen op de bank, dat was nog eens wat.

reu oranjeLynn met Basha op de bankreu groen

Vrijdag 21 december
De puppy's beginnen met elkaar te spelen. Ze vallen daarbij nog wel om als ze te snel willen, maar het lopen gaat al redelijk goed. Het zijn kleine kabouters die elkaar en hun mama al uitdagen.
Ongemerkt langs de werpkist lopen is er ook niet meer bij. Er wordt er altijd wel 1 wakker en dan wordt de rest ook wakker natuurlijk. We krijgen dan een klein concertje. Niet erg, wel als het midden in de nacht is. Maar als mama er is en de mamamelk toestroomt zijn ze allemaal stil en hoor je alleen het "gekloek" van het drinken.

samen spelensamen spelen

Overgrootmoeder Egyik heeft ook een kijkje bij de kleintjes genomen. Ze vindt het allemaal wel goed zo. Onze oude Egyik! We zijn blij dat ze er nog is. We hopen dat we 17 januari 2013 haar 14e verjaardag mogen vieren. Dat zal een feest zijn.
's Avonds is er altijd hetzelfde bedritueel. Peter kruipt in de slaapzak. Tenminste als hij daar de kans voor krijgt. Onze Zorro en Basha liggen er eerder in als hij. En zie ze dan er maar eens uit te krijgen! Nee, dat lukt niet goed. Dus de enige oplossing is voor Peter om zich er dan maar tussen in te proppen. De beiden honden verblikken of verblozen niet.

overgrootmoeder Egyik neemt een kjkjebedtijd

Zaterdag 22 december

samen spelenreu blauw en teef roze

Onze lieve vrienden, de Broekkies uit Best, kwamen vandaag puppyknuffelen. Ze brachten weer leuke kadootjes mee voor ons en voor de hondjes. Józsa was weer zo blij dat ze er waren en sprong van blijdschap op de bank. Onze bank wel te verstaan en daar mag ze niet op. Maar toch maar even een foto gemaakt.

RichardJohn ??Józsa met John op de bank

Zondag 23 december

teef rozereu groen

Wat een dag. Regen en nog eens regen. Dus drijfnatte honden na de wandeling. Maar goed we kunnen daar niets aan doen en zullen het zo moeten nemen. Eenmaal binnen gaat de verwarming wat hoger en gaan we genieten van de baby's in de bak. Wat zijn het toch heerlijke beestjes.

teef geel(l) en reu groen (r)samen in de bak

klik hier voor film Samen lekker spelen

samen lekker tutterenslapen

Dinsdag 25 december
Het is 1ste Kerstdag vandaag en de puppy's zijn 3 weken oud.
Vanmiddag kwamen Ruud, Wilma en Demi op bezoek en die bleven ook lekker eten. Peter's moeder was natuurlijk ook van de partij. Na een heerlijke maaltijd samen hebben we de puppy's voor het eerst wat balletjes rundertartaar gegeven. Nou, ze hoefden hier niet over na te denken en schrokte alle 5 dit lekkers naar binnen. Het is zo'n leuk gezicht als ze voor het eerst iets nieuws te eten krijgen. Rundertartaar is licht verteerbaar en zo wennen hun maagjes aan het eten dat niet via mama komt. Józsa kwam later erbij en kon alle gezichtjes aflikken van de kids. Ze poetste ze helemaal schoon.

1e keer vleesGezellig

Lovász springt regelmatig in de werpkist. Ook Zorro en Basha vertoeven hier geregeld in. Ze vinden het zo leuk om tussen de kleintjes te liggen of met ze te spelen.

Lovasz op kraamvisitedikke pup!

De puppy's zijn al lekker dik aan het worden en soms zitten ze dan ook klem tussen de doodligstangen. Deze hebben we er dus maar uitgehaald nu ze toch geen dienst meer doen. Al vond Józsa het super om tegen aan te liggen.

Kerstman op bezoek
Kerstman op bezoeklekker slapen

Donderdag 27 december
Kleine Elena was op bezoek met haar ouders Wim en Kathleen. Zij hebben ook een Kuvasz van ons en deze is helemaal gek op Elena. Janö en Elena zijn dikke maatjes. Elena is dus Kuvaszen gewend en vond het maar wat leuk om tussen de hondenbaby's te spelen. De puppy's werden allemaal op zijn tijd gekust en kregen een lieve aai van haar.

ElenaElena

Lovász, die nu 6 maanden oud is, vindt kleine kinderen super leuk. Lovász is net zo hoog als Elena en die twee samen zien rondrennen was prachtig om te zien.

reu oranjeElena samen met Lovasz

Vrijdag 28 december
Weer was kleine Lynn vandaag hier met oma Rieky. Ze vindt de hondenbaby's zo leuk dat zij elke keer wil komen kijken en knuffelen. Lynn die groot wordt tussen de honden is ook niet bang en doet alsof ze de grootste hond de baas kan.

Samen met Lovász, Basha en Zorro is ze in de weer en heeft het naar de zin in en rond de werpkist.

alternatief hondenhok

Zaterdag 29 december
De kleintjes hebben vandaag voor het eerst puppypap gehad. En ook dat ging er in als koek. Ze slobberde alles naar binnen alsof ze nooit wat anders gehad hebben. Na het eten zien ze eruit alsof ze door de pap heen gezwommen zijn.

puppypap??

Mama Józsa heeft ook dan weer de taak om alles weer op te poetsen. De restjes die in de vacht blijven zitten worden later eruit gekamt. Het is wel een smakelijk gezicht zo puppypappuppy!
Basha had weer reuze schik met haar vriendjes in de werpkist. Heerlijk lag ze op haar rug en was lekker ontspannen rond aan het kijken of er niet een puppy mee kwam spelen.

BashaBasha

Zondag 30 december
Tante Juci kwam vandaag op bezoek. Haar baasjes Dieter en Marianne hadden weer ontzettend veel leuke en lekkere dingen bij voor mens en dier. Wat genieten we daar toch van als ze komen!

Juci en reu blauwgevaarlijke kuvasz!

Juci vond de puppy's maar zo zo. Zij deed zich voor als tante en vond dat ze zich niet anders voor moest doen. Dus werd er door haar op afstand toegekeken naar alles wat de puppy's deden. Juci ziet er prachtig uit en is een hele Kuvaszdame geworden.

reu oranjeJuciJuci

Zij was het kleine opdondertje in het nest (2010), maar daar is nu géén sprake meer van! Haar baasjes doen het heel goed met haar en dat is een compliment waard hoor!

Maandag 31 december

netjes etentafel manieren leer je van je moeder, teef roze

Het kleine schaaltje voor de puppypap is niet meer voldoende en hebben we de grotere standaard erbij gehaald. Nu kunnen ze samen uit twee bakken eten. Het gaat er heel rustig aan toe. Tot op de bodem gaan de bakken leeg waarna ze, met hun dikke buiken, ergens neerploffen en je ze niet meer hoort.

reu blauwreu oranje aan het spelenl met Basha

Dinsdag 1 januari
Het nieuwe jaar is rustig bij ons begonnen. We zijn ook van plan om dit jaar rustig voort te zetten. Vanaf deze plaats willen wij iederen, familie en lieve vrienden, een ontzettend fijn 2013 wensen. Een kaartje zat er dit jaar niet in, maar we denken wel aan iedereen.

eigen stekje, teef geelsamen slapen

De kleintjes willen steeds meer gaan ontdekken en hingen steeds over de werpkist heen. Daarom hebben we nu hun slaap- en speelruimte uitgebreid met een puppykennel. Ze kunnen nu fijn buiten de werpkist spelen en zo te zien vinden ze dat heerlijk.

met z'n 2-enmet z'n 3-enmet z'n 4-enen met z'n 5-en

Onze puppy's zijn nu 4 weken oud en erg levendig. Ze rennen in en uit de werpkist. Ook merken we dat ze al steeds richtig de kranten gaan om daarop hun behoefte te doen. We houden dit goed in de gaten, omdat we ze toch krant-zindelijk willen maken. Dat is nooit een probleem, alleen is het veel opletten.
Er zijn al weer meer speeltjes die geluid maken voor de dag gehaald, zodat ze ook aan hier aan gaan wennen. We willen tenslotte hondjes die niet voor alles bang zijn!
De nageltjes beginnen ook zwart te kleuren. Een chic gezicht vinden we dat altijd.
Vandaag zijn ze voor de 2de keer ontwormd.

De gewichten van vandaag:

teef, bandje roze, 4060 gram
teef, bandje geel, 4190 gram
reu, bandje blauw, 4370 gram
reu, bandje groen, 4200 gram
reu, bandje oranje, 4260 gram

Vrijdag 4 januari
Er was weer bezoek vandaag. De puppy's genieten daar heel erg van. We hebben het hekje open gezet, zodat de puppy's de hele woonkamer konden ontdekken. Ze vonden het helemaal niet eng. Omdat Zorro, Basha en Lovász het zo leuk vinden om tussen de kleintjes te zijn ging het allemaal van zelf.

Basha is zo ontzettend lief en laat de kleintjes gewoon over haar heen kruipen. Ze is zelf ook nog maar 4 1/2 maand oud, dus ook nog echt puppy. Lovász is zacht van karakter en vindt ook alles goed. Alleen weegt hij nu 35 kg en is hij nu 6 1/2 maand oud. Dus iets lomper is hij wel! Zorro zorgt dat de kleintjes zich geen pijn doen en bemoeid zich ermee als het te gek wordt met spelen. Hij is erg bezorgd om het vijftal.

puppy in dromenlandreu blauw

Józsa wil steeds vaker spelen met haar kinderen. Ze gaat dan door de voorpoten heen en kwispeld enorm. Soms steken de puppy's dan hun kop helemaal in mama's bek. Ze ruiken dan wat daar in zit. Józsa vindt het maar allemaal goed.

Zaterdag 5 januari

reu blauwreu blauw
reu groenreu groen
reu oranjereu oranje
teef rozeteef roze
teef geelteef geel

 

Basha in de werpkistBasha in de werpkist

Zondag 6 januari
Vandaag hadden we de Nieuwjaarswandeling van onze vereniging (Kuvasz Vereniging Nederland). Met veel zin gingen we op weg. Onze puppysitters achterlatend met de Kuvaszbaby's en een aantal volwassen Kuvaszen. Lees verder..

Woensdag 9 januari
De puppy's zijn nu 5 weken en 1 dag oud en het zijn al zwaargewichten. Aan hun eetlust mankeert dus niets. Met veel zin beginnen ze een aantal keren per dag aan hun puppymaaltijd. De tanden zijn al duidelijk aanwezig en dat merk je als je met blote benen in de werpkist gaat zitten om met ze te spelen. Nee, dat gaatjes maken in ons mensenvelletje hebben ze al goed onder de knie!
Basha, Lovász en Zorro spelen veel met de puppy's. Het gaat allemaal zo gemoedelijk en leuk dat het geweldig is om daar naar te kijken. Allemaal jonge honden en het vermaakt zich super met elkaar. We hebben ook geen enkele moeite daarna met de honden, want ze maken elkaar lekker moe.

De gewichten van vandaag:

teef, bandje roze, 5840 gram
teef, bandje geel, 5840 gram
reu, bandje blauw, 6250 gram
reu, bandje groen, 5880 gram
reu, bandje oranje, 6190 gram

Donderdag 10 januari

reu groen en teef roze

Er komt steeds meer spel in de werpkist. En dat geeft weer leuke fotoos.

Relaxen!2x 6 kilo schoon aan de haak

Vrijdag 11 januari
Koud was het toen we opstonden. Het had goed gevroren vannacht.

Marjet met reu groenmoe!Nel met teef roze

Marjet, Nel en Marja kwamen op bezoek om de puppy's te knuffelen. De puppy's mochten in de woonkamer rondlopen. Nieuwsgierig onderzochten ze weer alles met neusjes en tanden. Dat laatste vinden wij niet zo prettig! Vooral niet als het electriciteitsdraden zijn!

reu blauwreu blauw
reu groenreu groen
reu oranjereu oranje
teef rozeteef roze
teef geelteef geel

Later hebben de dames mij geholpen met standfoto's maken. De puppy's werden buiten gefotografeert door mij. Marja kan de puppy's met veel verve laten poseren. Al moet zij daar soms wel alles voor uit de "kast" halen, want zin hebben die kleintjes daar niet altijd in. De puppy's worden heen en weer gewiegt en er worden rondjes gedraaid. Marja wordt er soms dol van. Nel en Marjet sjouwden de kids naar buiten. We waren een goed team samen. Dank jullie wel voor alle hulp meiden!

teef geel samen met Marjateef geel, Everybody likes Marja

De puppy's waren voor het eerst buiten. Niet lang, omdat het koud was. Toch hebben ze erg genoten en waren ze niet onder de indruk van alle nieuwe dingen die ze zagen en roken.

Zaterdag 12 januari
Het is prachtig weer. Koud maar zonnig. En dus mogen onze puppy´s even lekker naar buiten. Gewoon even lekker alles besnuffelen. Even gek doen met Basha en Lovász.

reu blauw

reu groenSpelen met Basha

En als dan moeder Józsa ook erbij komt en je kunt even drinken bij haar dan mag je die gelegenheid niet voorbij laten gaan. Of je probeert het gewoon bij Lovász. Zonder resultaat natuurlijk.

even drinken bij moederLovasz en reu blauw. Geen melk hier.

En wat is er nou leuker dan spelen en rennen met je moeder.

Jozsa en haar kroost

Zondag 13 januari
En ook vandaag zijn de weergoden ons goed gezind. Wederom een prachtige dag.

Basha en teef rozeteef geel

En dus wordt er weer buiten gespeeld. Eerst even met Basha en Lovász, daarna wordt moeder Józsa erbij gehaald.

klik hier voor film Buiten spelen

Lovasz met reu oranjereu blauw, na het buiten spelen moet je goed rusten

Vandaag kwam ook pappa Ifjú op bezoek. Hij was blij om ons te zien, maar ook Józsa was hij nog niet vergeten. Ze hebben lekker met elkaar gespeelt.

pappa Ifjúpappa Ifjú
pappa Ifjú en mamma Józsafamilie Schulz met hun kleinkinderen

We zijn met zijn alle een stukje gaan wandelen. Ifjú mocht lekker loslopen. Wij hadden onze Lovász mee en ook hij mocht los. Verder was er nog een stel op bezoek die kwamen kijken naar onze Kuvaszen. Zij hadden ook een reu bij zich van 11,5 jaar, weliswaar geen Kuvasz, maar een reu is een reu. Ook Teun mocht lekker loslopen en geen enkel probleem tussen die drie mannen. Geweldig toch! Het was een gezellige middag met gezellige hondenmensen.

Dinsdag 15 januari
Vandaag was er een klein probleempje. Door de hevige sneeuwval was het niet te doen voor mij om met de motor naar het werk te gaan. Gelukkig heb ik een fijne baas die dit probleem begrijpt en niet moeilijk doet als ik 's morgens om een vrije dag vraag. Aan de andere kant was het voor mij een buitenkansje om lekker de hele dag met de puppy's leuke dingen te doen. En omdat het de hele dag sneeuwde was het voor de hand liggend om lekker met ze naar buiten te gaan. Niet te lang natuurlijk, want het was toch nog best koud.

teef rozeteef roze
reu groen

Feest dat was het voor ze. De eerste kennismaking duurde echt niet lang en onder de indruk waren ze ook niet. Meteen lekker in de sneeuw rennen, snuffelen, happen en spelen met Józsa.

klik hier voor film Buiten spelen in de sneeuw

trotse moeder Jozsareu blauw
reu blauwteef rozerust

Na het spelen buiten werd in de serre nog een beetje nagenoten. Eerst nog een beetje naspelen met mamma Józsa en daarna eten.

nagenietenreu oranje na het eten

En dan langzaam aan gaan rusten.

langzaam aan gaan we slapen

Donderdag 17 januari.
We hebben een "klein" feestje vandaag. Onze Egyik wordt 14 jaar !!! Wat een leeftijd voor ons ras.
Zie ook het stukje op de Nieuwspagina..

De gewichten van vandaag:

teef, bandje roze, 7500 gram
teef, bandje geel, 7400 gram
reu, bandje blauw, 8120 gram
reu, bandje groen, 6910 gram
reu, bandje oranje, 7380 gram

Hoog bezoek, Bailey komt eens kijkenBailey

Vrijdag 18 januari
De puppy's zijn vandaag geëent en gechipt door de dierenarts. Zij komt gelukkig altijd naar ons en dat is wel praktisch natuurlijk. Zeker nu we onthandt waren en geen auto hadden. Die had Peter gisteren in de kou laten staan door het te begeven. Ze gaven geen kik tijdens de handelingen die de dierenarts bij hen deed. De dierenarts was erg te spreken over de puppy's. Ze zien er ook geweldig uit. Ook zijn ze vriendelijk tegen iedereen die hier komt. Het gegeven dat veel mensen noemen als ze komen kijken van, we kiezen de eerste pup die naar ons toe komt, gaat hier nooit op. Alle puppy's komen enthousiast op de mensen toe. Ook kinderen vinden ze erg leuk.

Zaterdag 19 januari.
We hebben wat vrienden uitgenodigt om samen met ons en de puppy's naar Eindhoven-Centrum te gaan. Het zogenaamde "puppy-uitje" moest er weer komen. Iedereen had er weer reuze zin in. Een paar puppy mensen konden niet komen, omdat zij te ver weg wonen, maar we hadden gelukkig genoeg fijne hulp aan de anderen. Zonder hen gaat het ook niet door! Onze Lovasz mocht ook mee en voor hem is dit natuurlijk ook allemaal heel spannend. De bedoeling hiervan is om de puppy's en ook Lovasz aan allerlei dingen te laten wennen en natuurlijk om te socialiseren.

puppy-uitjepuppy-uitje Lovasz mocht ook mee

Het is wel wat veel voor ze want: je krijgt een riempje om, je moet ineens netjes meelopen, er komen heel veel vreemde mensen op je pad, die dan ook nog eens allemaal aan je willen zitten. En niet te vergeten de reis ernaar toe. Je komt ineens in een ding te zitten want een hoop geluid maakt, raar beweegt en raar ruikt. Maar als je dat allemaal verwerkt hebt wordt het leuk.

reu oranje, laat maar komen die aandacht

Al die aandacht die je dan krijgt en al die aaitjesdie je krijgt worden dan leuk.

reu oranje

We zijn deze keer, zoals al gezegt, naar Eindhoven-Centrum geweest. Naar de Heuvel Galerie. Daar kun je lekker binnen, droog en warm = belangrijk, rondlopen.

puppy-uitjepuppy-uitje

Ergens in het midden is een plaats waar je koffie en een klein hapje kunt nuttigen en dat was het doel. Het duurt alleen wel wat langer voor je er bent met zo'n groep. Een wandeling van normaal 5 minuten duurt nu meer dan een half uur. Maar we zijn er gekomen. Hier hebben we wat gedronken en gerust. Voor de kleintjes is het natuurlijk heel vermoeiend.

rust pauzerust pauzerust pauze
rust pauzepuppy-uitje

Na de pauze zijn we door de winkelstraat terug naar de auto's gelopen. Ondanks de kou waren er toch veel mensen die de puppy's wilden aaien en ook de wandeling terug heeft een stuk langer geduurt als normaal. We hebben heel wat keren te horen gekregen of dit Labradoodles waren. Dit is op dit moment zo'n moderas en omdat er in de media aandacht voor dit ras is vindt iedereen onze Kuvaszbaby's op Labradoodles lijken.

puppy-uitjepuppy-uitje

Op de terugreis was het erg stil bij ons in de auto. Alles in de diepe rust. Ook de puppy's die bij de andere mensen in de auto zaten hebben het voortreffelijk gedaan.

puppy-uitjepuppy-uitje

Zondag 20 januari.

Józsa en reu oranjereu groen

Het was een mooie dag voor onze puppy's. 's Morgens lekker buiten spelen met moeder Józsa, daarna doorgaan in de serre en later genieten van alle aandacht die er was van het bezoek. Onze vriendin Rieky kwam langs met haar kleinkind. Zij kan zo genieten van de puppy's.


Lynn op bezoekLynn op bezoek

Goed voor mens en dier.
Aan het eind van de middag kwam Stefan met vriendin Inge ook nog even op bezoek. Zij wilde de puppy's ook graag nog eens zien. Naast het geknuffel hebben we het ook uitgebreid gehad over hun vakantie. Zij zijn namelijk bijna 1 jaar in Australië geweest. De foto's moeten we nog zien maar de verhalen waren geweldig.

reu groenInge tussen de pups

Dinsdag 22 januari.
Een bezoekje aan oma van der Meijden is altijd bijzonder voor onze honden. Zeker vandaag want we hebben de puppy's meegenomen. Na een autoreis van 45 minuten, die ze overigens goed doorstaan hebben, waren we er. Voor mijn moeder is het altijd spannend welke honden we bij ons hebben maar dit had ze niet verwacht. Ze was dan ook aangenaam verrast. Haar Fitos, zoon van onze Egyik, vond het iets minder leuk. Hij, net zo als onze János, vind de kleintjes toch iets minder leuk. Zal wel een mannen ding zijn.

lekker spelen bij omalekker spelen bij oma

Soms zijn we onze Basha even kwijt. Na goed zoeken hebben we haar dan toch gevonden.

Donderdag 24 januari.

puppytestpuppytest
puppytestpuppytest

Vandaag was de puppytest. Altijd weer spannend om naar uit te kijken, omdat wij hier veel waarde aan hechten. Marjet en Nel moesten al vroeg uit de veren om hier te zijn. Het was erg koud buiten en daarom werd de serre als testplaats aangewezen. Buiten was het -6 graden vorst en aangezien de tester (Marjet) veel op de grond zit en ligt was het fijner om het in deze ruimte te doen. Schrijfster Nel deed de formulieren invullen en samen met Marjet de pup in zijn geheel gadeslaan en beschrijven. Een heel werkje voor de twee testers.

puppytestpuppytest
puppytestpuppytest

Zij letten op alle signalen die de puppy's laten zien. Dat is belangrijk voor de uiteindelijke karakterbeschrijving van de pup. Nel moest dus stilzitten en dat is geen pretje met deze kou!
Elke puppy liet een andere kijk op hen zien. Een hele herkenbare voor ons. Wij maken ze elke dag mee en herkennen alles in de beschrijving van deze geteste puppy's. Met de conclusie van Marjet en Nel zijn wij het dus helemaal mee eens. Zij zijn hele ervaren testers en zien alles. Iedere pup krijgt evenveel aandacht en er wordt ook veel tijd per pup uitgetrokken. Marjet en Nel nogmaals erg dank voor jullie inzet, tijd en expertise. Wij vonden het weer geweldig dat jullie er waren.

puppytestpuppytest

Vandaag hebben we ook nog enkele statie foto's gemaakt.

Reu blauw

reu blauwreu blauw

Reu groen

reu groenreu groen

Reu oranje

reu oranjereu oranje

Teef roze

teef rozeteef roze

Teef geel

teef geelteef geel

De gewichten van vandaag:

teef, bandje roze, 8420 gram
teef, bandje geel, 8400 gram
reu, bandje blauw, 9360 gram
reu, bandje groen, 8100 gram
reu, bandje oranje, 9060 gram

Tunnel visie

Woensdag 30 januari
Vandaag is een dag van gemngdee gevoelens. Waarom? Omdat vandaag de eerste 2 puppy's naar hun nieuwe eigenaren gaan. Aan de ene kant zie je hoe blij deze mensen zijn met hun nieuwe huisgenoot, maar aan de andere kant moeten wij ze wel afstaan. Iets wat ook niet meevalt na zo lang en intens voor de puppy's gezorgd te hebben. Maar wat moet dat moet en we proberen er dan ook voor te zorgen dat de positieve gevoelens de overhand houden.

Józsa met raceband

Als eerste ging de roze teef Lónya, roepnaam Ziva. Geweldig leuke mensen, maar wel een beetje ver weg. Zuid-Frankrijk namelijk.

Lónya (teef roze) de laatste borstelbeurt bij ons
Lónya (teef roze)Lónya (teef roze)

Als tweede ging de gele teef Lázi, roepnaam eveneens Lázi. Zij blijft lekker dichtbij en gaat naar Elly. We kennen haar al jaren en ze heeft ook al meerdere kuvaszen van ons gehad.

Lázi (teef geel) met haar nieuwe familieSamen schreeuwen van plezier?
Lázi (teef geel)Lázi (teef geel)

En nu zijn er nog maar 3 over. Van 5 naar 3. Klinkt niet echt heel indrukwekkend maar het verschil is duidelijk te merken. En morgen gaat de volgende al.

en toen nog maar 3László (reu groen)

De gewichten van vandaag:

teef, bandje roze, 9740 gram
teef, bandje geel, 9900 gram
reu, bandje blauw, 11080 gram
reu, bandje groen, 9500 gram
reu, bandje oranje, 10600 gram

Donderdag 31 januari
Vandaag wordt het weer stiller in huis. De oranje reu Lájos, roepnaam Guus, veranderd van huisadres. Hij komt bij hele fijne mensen die al een hond, een witte Duitse herder kruising met de naam Teun, hebben. Teun is al wat ouder en we denken dat het goed zal zijn voor hem. Een leuke jonge speelkameraad die je ook nog eens van alles kunt leren.

Lájos (reu oranje) met zijn nieuwe familieLájos (reu oranje)
Lájos (reu oranje)

Zaterdag 2 februari
Het was toch wel even wennen van 5 naar 2 puppy's. Maar we krijgen alleen maar positieve verhalen van de nieuwe eigenaren terug. En daarom zijn we toch blij. Want daar is het ons tenslotte om te doen. Mensen blij maken met hun nieuwe hond.

effe drinkenLándor

In de tussentijd gaat het met de andere 2 jongens ook goed. Ze groeien goed. Spelen met iedereen en zorgen voor veel leuke momenten.

László als beginnend voetballersamen spelen met Basha

Ook doen we ze steeds vaker even in de grote groep zodat ze ook daar aan kunnen wennen. Voor onze volwassen honden is het natuurlijk ook wennen dat er 2 kleine kuvaszjes vrij rond lopen en menen dat alles mag.

met de groep spelensamen met Lovász

Zondag 10 februari
Het gaat zijn gangetje in huize vd Meijden. Geen problemen hier. Alle honden doen het goed en wijzelf zijn ook een beetje aan het bijkomen van de afgelopen weken.

Lándorsamen op de uitkijk

Vannacht heeft het hier weer gesneeuwd. Voor de honden natuurlijk weer geweldig. Zij zijn allemaal gek op die witte substantie. Zal wel aan de kleur liggen. En je kunt dan natuurlijk mooie foto's maken.

László en Lándor 9,5 week oudLászló spelen met Lovász
, vlnr Fényes, Józsa, János jr, Lovász, Himez en Lumikkivlnr: Fényes, Józsa, János jr, Egyik, Lovász, Himez en Lumikki

We hebben ook maar nog maar even wat fotoos gemaakt van de beide jongens, waarvan er nog 1 beschikbaar is.

Lándor
Lándor (reu blauw)Lándor (reu blauw)
Lándor (reu blauw)

László
László  (reu groen)László  (reu groen)
László  (reu groen)

De gewichten van vandaag:

reu, Lándor bandje blauw, 13,9 Kg
reu, László bandje groen, 12,3 Kg

Lándor & László

Dinsdag 19 februari
Vandaag is Lándor (reu blauw) opgehaald. Iets wat noodzakelijk is, want ze kunnen niet allemaal blijven, maar daarom niet minder erg.

Vandaag zijn Lándor en László 11 weken oud geworden. Ze zijn dus langer bij ons als normaal. Logisch dat je dan ook meer gaat hechten aan de jongens en het dus extra moeilijk was om hem af te geven. Dat zal nog wat worden als Lásló weggaat.

Lándor gaat, eveneens als zijn zus Lázi (Ziva), naar Frankrijk. Wel iets minder ver weg als zijn zus. Hij komt bij hele aardige mensen die een boerenbedrijf hebben. En hij zal dus tussen de koeien en schapen opgroeien. Voor de eigenaresse is het al de derde Kuvasz en dus weten zij hoe met dit mooie ras om te gaan. Hij krijgt daar veel ruimte en aandacht. Dat is wat een Kuvasz een fijn leven kan geven. Er is daar elke dag wel wat te beleven op zo'n boerderij.


De gewichten van vandaag:

reu, Lándor bandje blauw, 15,6 Kg
reu, László bandje groen, 14,4 Kg

Vrijdag 1 maart
Na het vertrek van Lándor hebben we veel energie gestoken in de opvoeding en socialisatie van László. Hij mocht overal mee naar toe en omdat hij alleen was hadden we natuurlijk ook meer aandacht voor hem. We hebben benchtraining gedaan en hier had hij niet echt veel moeite mee. Hij mocht natuurlijk ook mee naar mijn moeder, maar dan niet achter in de bus in de bench. Nee, hij mocht voorin op de bank. Een heel andere gewaarwording voor hem. Ineens zie je dingen die je normaal alleen maar hoort, spannend. Lynn kwam nog eens op visite waar hij dan ook alle aandacht van kreeg. Ook het spelen met Basha en Zorro was allemaal een beetje intenser. Je krijgt nu eenmaal meer aandacht als je alleen bent.En dan vandaag is het zover.
Lászó wordt opgehaald door zijn nieuwe baasje. Het laatste puppy gaat dus weg en het zal hier stiller worden. Nou ja, stil is een groot woord. Oude Egyik (14 jaar), Fényes (11 jaar), Lumikki (6 jaar), Himez (5 jaar), Józsa en János (2 1/2 jaar), Lovász (8 mnd), Zorro (1 jaar), Basha (6 mnd) en de twee katten Bailey en Abbey zijn er nog om voor te zorgen. Maar zo'n stel bij elkaar, Kuvasz, Chineese Naakthond, Barsoi, Britse Korthaar kat, is een feest. Ze vermaken zich allen goed met elkaar en dat is voor ons makkelijk en heerlijk om naar te kijken.

De nieuwe eigenaren van László hebben er zin in en alles is thuis in gereedheid gebracht om de kleine pup te ontvangen.
László is nu ruim 12 weken oud en weegt zo'n 17 kilo. Een mooie zware jongen dus.

Het leuke van alles is dat we begin april weer op László gaan oppassen, omdat zijn baasjes al een vakantie gepland hadden. Nou, dat vinden wij niet erg. Het is hartstikke leuk om de hondjes af en toe terug te zien.

Heerlijk kluivend op zijn botje lag László in zijn nieuwe mand in de auto. Het was echt even slikken toen ze wegreden. Maar wetende dat de mensen veel van hem gaan houden troost ons altijd!