Karakter van de Barsoi

De Barsoi is een edele en goedaardige hond, welke toch enigszins gereserveerd staat tegenover vreemden. De Barsoi is tolerant tegenover kinderen, maar is niet erg gesteld op hun wilde spel. Zoals eigenlijk geldt voor ieder ras, ook hier de waarschuwing om nooit kleine kinderen alleen te laten bij de hond.

Deze indrukwekkende aristocraten zijn evenwichtig, trots en waardig, kalm, enigszins gereserveerd en zeer zelfbewust. Ze zijn bijzonder trouw aan hun eigenaar en huisgenoten, maar dringen zich niet aan hen op. Ze zijn erg gesteld op comfort en de nabijheid van hun gezin. In een kennel horen ze derhalve niet thuis. In huis zijn ze rustig tot op het luie af, maar buitenshuis kunnen ze erg actief zijn en een enorme snelheid ontwikkelen. Ze hebben een zeer goed ontwikkeld jachtinstinct.

Als wind- en jachthond (van huis uit) hebben zij wel veel beweging nodig en regelmatig lange wandelingen of een vrij spel in het veld zijn voor dit ras onontbeerlijk. Buiten wil hij dus graag rennen en zijn benen strekken. Dit kan natuurlijk ook door hem langs de fiets te laten lopen. Minimale leeftijd hiervoor is 1 jaar.

Sociale aanleg:

Barsois kunnen het vaak goed vinden met gelijkgestemde honden zoals rasgenoten en andere windhonden, maar zijn meestal niet zo gesteld op al te opdringerige, speelse of dominante honden. Het is niet onmogelijk een Barsoi te leren met een of meerdere huiskatten om te gaan, al is een gedegen socialisatie en een goed inzicht van de eigenaar dan wel vereist. Barsois kunnen het redelijk goed vinden met oudere kinderen, maar ze voelen zich beslist niet thuis in een druk, jong gezin; ze zijn ook niet geschikt als speelkameraadje voor jonge kinderen. Ten opzichten van mensen die ze niet kennen, nemen ze een afstandelijke houding aan, ze houden niet van zich al te vrij gedragende vreemden en kiezen zelf het moment waarop ze eventueel kennis met de visite komen maken..