Geschiedenis van de Barsoi

De Russische Wolfshond, zoals de Barzoi ook wel wordt genoemd, is het toonbeeld van elegantie en schoonheid.
De Barzoi, ook Borzoi en Barsoi geschreven, behoort tot de noordelijke windhondenrassen. De afstamming gaat terug tot de oude Russische windhond met toevoeging van Krim- en Bergwindhondenbloed. Hij werd door de grootvorsten en tsaren vooral gebruikt voor de drijfjacht op wolven, hazen en vossen.

Het ras was door de Eerste Wereldoorlog en de Russsiche revolutie bijna uitgeroeid. In het laatste decennium van de vorige eeuw begon de hertogin van Newcastle in Engeland dit ras te fokken met behulp van honden uit de beroemde Perchino-kennel, die toebehoorde aan de groothertog Nicolai Nicolajevich in Rusland.

Als sinds 9 eeuwen maakt de Barsoi deel uit van de Russische cultuur en geschiedenis. Zo toont een Frans kroniek uit de 11 de eeuw ons hoe 3 Barsoi's de dochter van de "Grand Duke of Kiev" Anna Laroslavna vergezelden, wanneer ze aankwam in Frankrijk om er te huwen met "Henri I". Tot de Barsoi-eigenaars en fokkers behoorden vele bekende mensen zoals Tsaren en poŽten : Ivan de verschrikkelijke, Peter de Grote, Nicolas II, Pushkin, Turgenev. Een belangrijke invloed had de kennel "Pershinskaya okhota", eigendom van de Grote Graaf Nicolai Nicolaevitch en Dimitri Valtsey. Sinds het einde van de 19 de eeuw komt de Barsoi ook voor in grote kennels van Europa en Amerika.

De Barzoi is een imponerende hond met fraaie belijning, die tegenwoordig vooral fungeert als toegewijde en plezierige gezelschapshond en overal ter wereld geliefd is.